14-09-2017 Δελτίο τύπου του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Δημητρίου Κ. Καμμένου για την επέτειο των 95 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

14-09-2017 Δελτίο τύπου του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Δημητρίου Κ. Καμμένου για την επέτειο των 95 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία απο τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αυτή του ‘Μαύρου Σεπτέμβρη’ του Ελληνικού Ολοκαυτώματος, κατά την οποία ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκε σε μία θηριωδία χωρίς προηγούμενο.

Η συστηματική εξόντωση των Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, οι σφαγές, οι λεηλασίες και ο βίαιος διωγμός τους, σε μία προσπάθεια εξάλειψης του ελληνικού στοιχείου απο τα χώματά του είναι Ολοκαύτωμα. Η μακροχρόνια εκστρατεία άρνησης της γενοκτονίας αυτής είναι γεγονός. Η γενοκτονία υπήρξε και δεν είναι ‘συνωστισμός’. H γνώση των γεγονότων εκείνης της περιόδου δε θα πρέπει να αποφεύγεται. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να χτίσουμε τις σχέσεις μας βασιζόμενοι στην πραγματικότητα.

Το αίμα και τα δάκρυα όσων αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τη Μικρά Ασία, οι κραυγές και ο θρήνος των προγόνων μας δε θα ξεχαστούν. Ο προσφυγικός κόσμος λειτούργησε ως κιβωτός διάσωσης της ιστορίας, αγωνιζόμενος να την καταγράψει στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως τέτοιες φρικαλεότητες δε θα ξανασυμβούν και πως οι ιδεολογίες πάνω στις οποίες βασίζονται θα συνεχίσουν να απορρίπτονται.

Ας έχουμε, λοιπόν, γνώση και ιστορική μνήμη και η νοσταλγία για τα χαμένα ας μην έχει μόνο συναισθηματικό χαρακτήρα, αλλά και χαρακτήρα μάθησης και μεταλαμπάδευσης.

 

Close