26-09-2017 Δελτίο τύπου του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Δημητρίου Κ. Καμμένου για την επέτειο μνήμης του Παύλου Μπακογιάννη

26-09-2017 Δελτίο τύπου του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Δημητρίου Κ. Καμμένου για την επέτειο μνήμης του Παύλου Μπακογιάννη

Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στον μαέστρο του διαλόγου υπέρ της διακομματικής ενότητας, τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, την ημέρα που η Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Κάθαρσης» ή «Βρώμικου 89» κατ’ άλλους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Μπακογιάννη, εκείνος πρότεινε τις επιθέσεις στους Γ. Πέτσο και Π. Μπακογιάννη. Δράστες της πισώπλατης δολοφονίας Μπακογιάννη, ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και Ηρακλής Κωστάρης. Ο Σάββας Ξηρός καθόταν απέναντι από την πολυκατοικία υποστηρίζοντας τους δράστες, ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος ήταν ο οδηγός του οχήματος διαφυγής των δραστών. Στις 8 Μαίου 1989, προηγείται η απόπειρα δολοφονίας του Γ. Πέτσου με ενσύρματη βόμβα, που είχαν τοποθετήσει σε αυτοκίνητο, κατά την πορεία του οχήματος του υποψήφιου στόχου. Στο βιβλίο, που η δημοκρατία, του έδωσε το δικαίωμα να εκδώσει, δεχόμενος φυσικά την όποια κριτική, ο κ. Κουφοντίνας επικαλείται την αφορμή που προκάλεσε την στοχοποίηση και τελικά την άνανδρη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τις τρομοκρατικές σκέψεις τους ο Π. Μπακογιάννης αποτελούσε τον «προξενητή», τον έμπιστο διαπραγματευτή με την ηγεσία του Συνασπισμού για την συγκυβέρνηση Δεξιάς-Αριστεράς. Πολύ πιθανότατα όμως, η επιλογή τους να ήταν η «γνώση» της 17Ν ότι η ενέργεια αυτή θα προκαλούσε εκρηκτική αντίδραση από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, όπως μνημονεύεται στο βιβλίο.

Συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τη δολοφονία ενός έντιμου πολιτικού που πάλεψε για την Δημοκρατία και με μόνο γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και την Εθνική Συμφιλίωση. Αξίες τις οποίες υπερασπίστηκε με τη ζωή του , αξίες που ακόμα και οι σφαίρες δεν κατάφεραν να ισοπεδώσουν. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται και συνεχίζουμε τον αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας, ενότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Close