27-09-2017 Δελτίο τύπου του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Δημητρίου Κ. Καμμένου για την επέτειο δολοφονίας του Ιωάννης Καποδίστριας

27-09-2017 Δελτίο τύπου του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Δημητρίου Κ. Καμμένου για την επέτειο δολοφονίας του Ιωάννης Καποδίστριας

Ο πρώτος κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας, δολοφονήθηκε  σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.

Αποτέλεσε την κορυφαία από τις διαπρεπέστερες πολιτικές και διπλωματικές μορφές της Ευρώπης, που κυριάρχησε στις αρχές του ΙΘ' αιώνα. Υπήρξε ο κύριος συντελεστής της προσπάθειας για εθνική χειραφέτηση της υπό αναγέννηση πατρίδας στις δυο πρώτες δεκαετίες του 19ου  αιώνα.  Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν και ο κύριος  εμπνευστής της ελβετικής ουδετερότητας, ο άνθρωπος που κατάφερε να προσαρτήσει στην ελβετική συμπολιτεία τα καντόνια της Γενεύης και της Λωζάνης, νικώντας κατά κράτος τον τρομερό άρχοντα της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη μεταναπολεόντεια εποχή, τον Μέτερνιχ. Κέρδισε ένα τιμητικό προνόμιο, που το έχουν ελάχιστοι στην ιστορία της Ελβετίας. Έγινε επίτιμος πολίτης δύο καντονιών. Της Γενεύης και του Βω.

Τα τοπικά συμφέροντα στην Ελλάδα οδήγησαν στη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της.  Ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται έως τις μέρες μας η  σημαντικότερη  πνευματική και ιστορική πηγή, από την οποία κληρονομήσαμε όλα  τα  ιδανικά και τις αξίες του τόπου μας .  «Η νίκη θα είναι δική μας , εάν βασιλεύση είς την καρδίαν μας, μόνο το αίσθημα το Ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Close