Το ΟΡΑΜΑ: Η F1 στη Β' Πειραιά

logo-formula_1-typhoon-rain
Η διενέργεια Γκραν Πρι της F1 αποτελεί το μεγάλο αναπτυξιακό όραμα που θα αλλάξει πλήρως της εικόνα της Β' Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και πολύ καιρό γίνεται η προσπάθεια από τον Dielpis Formula1 και τον Θανάση Παπαθεοδώρου, ώστε να δούμε για πρώτη φορά Γκραν Πρι της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Δραπετσώνα.

Η διοίκηση της Formula1 είναι θετική στο ενδεχόμενο αυτό, ενώ υπάρχει στήριξη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα, για την Πέμπτη (3/9) είχε προγραμματιστεί εκδήλωση στη Μόντσα, όπου θα γινόταν παρουσίαση του πρότζεκτ σε επενδυτές.

Ωστόσο, αυτή ακυρώθηκε από τον ίδιο τον Παπαθεοδώρου, αφού θεώρησε ότι δεν έχει νόημα να πάει ουσιαστικά μόνος του στην Ιταλία, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή προέχουν οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δεν είναι δυνατό να μεταβεί κανείς εκ μέρους της Κυβέρνησης στη γειτονική χώρα. Έτσι, η όποια εξέλιξη, αναμένεται μετά τις εκλογές.

Με την επανεκλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να υπάρξει η πρώτη συμφωνία με τον Μπέρνι Έκλεστοουν μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, όπως είπε και ο Παπαθεοδώρου σε συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα f1web.it, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ στον κόσμο.

Σχετικές φωτογραφίες:

Σχετικά βίντεο:

  • Συνέντευξη κ. Παπαθεοδώρου

  • Σχετικά αρχεία

  • Σύνδεσμοι

Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Παπαθεοδώρου:           

Έχετε ήδη μιλήσει με τον Μπέρνι Έκλεστοουν;

Με τον Έκλεστοουν έχουν γίνει πολλές συναντήσεις. Από την πρώτη, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Μονακό το 2012, απαντήσαμε στις ερωτήσεις του και ξεκίνησε να μας στηρίζει. Μας ζήτησε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εκείνη την περίοδο.

Από τότε υπήρξαν κι άλλες ιδιωτικές συναντήσεις και ανταλλαγές μηνυμάτων. Ο Έκλεστοουν συχνά μιλούσε στα μέσα ενημέρωσης, έλεγε για τη δυνατή προθυμία της Ελλάδας και ότι μας στηρίζει και πως πολλά θα εξαστηρθούν από την προετοιμασία μας και το πλάνο μας.

Και με τη FIA;

Έχουμε πληροφορήσει τον Ζαν Τοντ νωρίς τον Δεκέμβριο του 2011. Γρήγορα έγινε υποστηρικτής της πρότασης και προώθησε το αίτημα στο τεχνικό προσωπικό της FIA για να το κρίνει.

Για το πρότζεκτ έχετε συμβουλευτεί άλλες χώρες που ήδη φιλοξενούν αγώνα της Formula1;

Πρώτα απ' όλα, αναφερόμαστε στις προδιαγραφές της FIA και μετά υπολογίσαμε τις τάσεις των τελευταίων ετών. Έχουμε πάει πολλές φορές σε αγώνες Formula1 σε άλλες χώρες. Ήταν μία ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για τις εγκαταστάσεις για μία ασφαλή πίστα και για τους θεατές με επιπλέον μία σειρά γεγονότων παράλληλα με τους διαγωνισμούς. Ως εκ τούτου, μας ανησυχεί επίσης ότι η τηλεόραση αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για την οικονομική επιτυχία του αγώνα.

Και τώρα ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Σε αυτή την περίοδο η Ελλάδα είναι σε συνθήκες αστάθειας λόγω της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση του Τσίπρα είχε επαφή και περιμένει μία αίσια εξέλιξη του πρότζεκτ. Τώρα περιμένουμε για τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να μην αλλάξει. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες που απαιτούνται για την πρώτη επίσημη συμφωνία με τον Έκλεστοουν τον Οκτώβριο.

Όμως είναι εφικτό το Γκραν Πρι, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας;

Χειρίστηκα ο ίδιος το πρότζεκτ, που συμπεριλαμβάνει πολλή υποδομή γύρω από την πίστα. Το ξενοδοχείο, το καζίνο, η μαρίνα, το μουσείο, το εμπορικό κέντρο. Αυτό είναι που το κάνει εφικτό και ελκυστικό για οποιονδήποτε επενδυτή θέλει να επενδύσει ένα δις ευρώ και να έχει έναν αγώνα Formula1 από την Deloitte (μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις), που έχει την εμπειρία με πολλές πίστες στον κόσμο.

Έχει προετοιμάσει μία μελέτη που δείχνει ότι η επένδυση είναι βιώσιμη και ότι το κεφάλαιο μπορεί να ανακτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα ακόμα παραμένει ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός. Και παρά τις δυσμενείς συνθήκες, υπήρξε μία μικρή άνοδος της φετινή χρονιά. Είμαστε, ήδη, σε συζητήσεις με κάποιον. Το μότο μας είναι «Επενδύστε στον Πειραιά».

Θα είναι, λοιπόν, ιδιωτικά κεφάλαια;

Η πρόταση της Dielpis Formula1 απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές, που από τη μία πλευρά θέλουν θέλουν να μπουν στο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο και από την άλλη θέλουν να το κάνουν αυτό σε μία χώρα με μεγάλη ιστορία και μύθο, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδώ το 680 π.Χ. γίνονταν ήδη οι αρματοδρομίες.

Πιστεύουμε ότι η πρόταση μπορεί να προσελκύσει τα ιδιωτικά κεφάλαια αμέσως μετά την εκλογική μετάβαση. Θα κινηθούμε γρήγορα για να εφαρμόσουμε αυτό το όνειρο που λέγεται Dielpis Formula1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Close